Oriënt Express | 2 weken

Individuele treinreis Tabriz – Teheran – Kashan – Yazd –  Mashad

Kalut

Kalut woestijn bij Kerman

Deze overland treinreis Iran begint in het Westen en eindigt in het Noordoosten van Iran. Je volgt de zuidelijke zijderoute. Deze Iran treinreis is ook ideaal voor backpackers die vanaf de Iraans-Turkse grens reizen richting Turkmenistan en de woestijnsteden van Iran willen bezoeken per trein!

Dag 1-2 Aankomst in Iran | Tabriz

Vanaf Turkije is Tabriz goed bereikbaar per vliegtuig en bus. Het is een grote, moderne Iraanse stad. Deze stad ligt op de oude zijderoute en haar historische positie  is af te meten aan de enorme bazaar met caravanserai. Nog steeds is Tabriz een belangrijk economisch handelscentrum.

Tabriz – Tehran per slaaptrein

Teheran treinstation

Teheran railway station

Vanuit Tabriz stap je op de trein naar Teheran. Vroeger was dit een lange tocht van 15 kameeldagen. Tegenwoordig ben je er binnen 15 uur. Het hobbelen van de kameel is nu het schudden van de treinwagon. De nacht breng je door in een slaapcoupé en ‘s ochtends sta je in alle vroegte buiten het treinstation van Teheran.

Dag 3-5 Teheran | Experience

Teheran is een “experience” om niet snel te vergeten. Zeker niet de mooiste stad van het land, maar wel de meest hectische. Voor de liefhebber dus. Teheran is te groot en er is te veel te doen voor een paar dagen. Dus kies uit een museum, een park, de bazaar, een paleis, een theehuis, een art gallery, een kebab tentje of laat je verrassen door spontane ontmoetingen met de verrassend behulpzame Tehrani.

Teheran –  Kashan per slaaptrein

Kebab in de trein

Kebab in de trein

De intercity bus of een privé chauffeur naar Kashan is sneller. Maar de trein is natuurlijk veel leuker, en veiliger gezien het grote aantal verkeersongevallen in Iran. Je vertrekt ‘s middag of ‘s avonds uit Teheran en komt ca 3 uur later aan. Op het station kun je eenvoudig en goedkoop zelf een taxi regelen. De hotelkamer is al geboekt.

Dag 6-8 Kashan | Woestijnstad

Je verblijft in Kashan, een duizenden jaren oude woestijnstad op de zijderoute aan de rand van de Dasht-e kavir woestijn. Hier logeer je in een sfeervol guesthouse, ooit een koopmanswoning. Na een goede rust en een kopje Iraanse thee ben je klaar om de stad te verkennen. Dit kan te voet omdat je in het oude centrum van Kashan verblijft met de bazaar op loopafstand. Je hebt ook de mogelijkheid om een woestijnexcursie te maken naar Mehranjab, een oude caravanserai met kamelen en zandduinen.

Kashan – Yazd per sneltrein

Na een paar dagen Kashan trein je verder over de zijderoute naar Yazd. In deze dagtrein zie je het ruige woestijnlandschap aan je voorbij trekken. Met misschien nog wel een paar kamelen onderweg…

Dag 9-11 Yazd | Tradities

Windtorens van Yazd

Windtorens van Yazd

In oldtown Yazd lijkt de tijd stil te staan. Yazdi vrouwen verbergen zich in wapperende chador gewaden. Oude mannetjes verkopen pistache nootjes, gouden sieraden en gekleurde stoffen onder de bogen van de bazaar. Het is heerlijk dolen door het leme labyrinth van steegjes met telkens weer een nieuw doorkijkje. Yazd is ook de stad van het Zoroastrisme, de oorspronkelijke godsdienst van Iran. Hier vind je nog een vuurtempel met teksten uit de Avesta, het heilige boek van de Zoroastrianen. Yazd is een tikkeltje conservatief, maar wel heerlijk authentiek. Tip: Fietsen in oldtown Yazd.

Yazd – Mashad per first class trein

Maak je op voor opnieuw een lange treinreis door de woestijn. Dit keer naar de heilige stad Mashad bij de Turkmeense grens. Deze trein is voorzien van alle gemakken inclusief slaapcouchet.  Samen met Iraanse pelgrims eet je in de restauratie en filosofeer je over het leven. In het ochtendgloren wacht een nieuwe stad.

Dag 12-13 Mashad | Heiligdom

Imam Reza moskee

Imam Reza moskee

Mashad is de 2e stad van Iran en dankt zijn naam en faam aan Imam Reza, de 8e shi-itische opvolger van de profeet Mohammed. In de 8e eeuw werd hij tijdens zijn verblijf een martelaar door vergiftiging met druiven. Jaarlijks bezoeken miljoenen pelgrims zijn immense mausoleum en moskee, de grootste ter wereld met een oppervlakte van 598,657 m2. Ook jij brengt een bezoek aan zijn eeuwige rustplaats. Dit is makkelijker samen met een Iraanse local die het woord voor je doet bij de ingang.

Andere beroemdheden van Mashad zijn de heldendichter Ferdowsi die rond het jaar 1000 leefde en Omar Khayyam, de Perzische poeet en polymath. Hun herinnering wordt levendig gehouden met grafmonumenten in de historische steden Tus en Neyshapur.

Vervolg je reis

Met de bevrediging van een pelgrim die zijn doel heeft bereikt, verlaat je Mashad als eindbestemming van deze Iran treinreis. Je hebt de mogelijkheid om door te reizen naar Turkmenistan of terug te reizen naar Teheran. Per trein, per vliegtuig of overland via het Golestan park of de Kaspische zee.