Rostam | 2 weken

Rondreis Teheran – Kashan –  Esfahan – Yasuj – Shiraz/Persepolis – Pasargad – Yazd – Teheran IKA

Wonderschone architectuur

Wonderschone architectuur

Wonderbaarlijk Iran

Klassieke Iran extra comfort reis langs de meest bekende steden en plaatsen, zonder te haasten. Maak uitgebreid kennis met het andere Iran. Het land van de duizend-en-één tradities. Het land met misschien wel de meest gastvrije bevolking ter wereld. Het land van kleurrijke contrasten waar wij Westerlingen van harte welkom zijn.

 Direct na aankomst een privé chauffeur

Iran Silk Road regelt een zachte landing met een chauffeur die u opwacht in de aankomsthal van IKA airport. Ook als dit midden in de nacht is. Hij brengt u comfortabel naar uw hotel in het centrum van Teheran.

Dag 1-3 Teheran | Metropool

Verkeer in de metropool Teheran

Teheran is een “experience” om niet snel te vergeten. Zeker niet de mooiste stad van het land, maar wel de meest levendige. Voor de liefhebber dus. Teheran is een metropool en er is te veel te zien. Dus maak een keuze uit de musea, de parken, de bazaar en paleizen. Bezoek een theehuis, een art gallery, een kebab tentje en laat je verrassen door spontane ontmoetingen met de verrassend behulpzame Tehrani. U kunt er voor kiezen zelfstandig of met een behulpzame, locale gids op pad te gaan.

De rit naar Kashan via Qom

Traditioneel koopmanshuis

Na een aantal intensieve dagen metropool is het tijd om de rest van Iran te verkennen. In de ochtend wordt u bij het hotel opgehaald door een ervaren chauffeur. Deze loodst u door het hectische verkeer de stad uit richting de Persian Gulf highway. Onderweg komt u langs het enorme mauloseum van Imam Khomeini. Bij interesse kunt u daar in overleg met de chauffeur een tussenstop maken. De autorit naar Kashan gaat langs Qom, het religieus-politiek centrum van Iran. Daar bestaat de mogelijkheid een emamzadeh, shi-itische heiligdom, te bezoeken. Na ongeveer 2 uur rijden vanaf Qom komt u aan in het eeuwenoude Kashan, waar je terug gaat in de tijd.

Dag 4-5 Kashan | eeuwenoude woestijnstad

Kashan is een paar duizend jaar oude stad op de zijderoute aan de rand van de Dasht-e kavir woestijn. Een prima plek om heerlijk tot rust te komen. Uw sfeervolle boutique hotel is ooit een traditionele koopmanswoning geweest met een prachtige binnenplaats. Na een ontspannen welkom en een kopje Iraanse thee is het tijd om de stad te verkennen. Dit kan te voet omdat u midden in het oude centrum van Kashan verblijft met de bazaar en bezienswaardigheden op loopafstand.

Per auto met chauffeur naar Esfahan

Na een kort maar enerverend verblijf in Kashan staat uw chauffeur klaar voor de relatief korte rit naar Esfahan in centraal Iran. Tijdens de rit bezoekt u het stadje Natanz, prachtig gelegen bij het Karkas gebergte. Als extra reisoptie bestaat er de mogelijkheid voor een excursie of verblijf in het karakteristieke rode bergdorpje Abyaneh.

Dag 6-8 Esfahan | Cultuur

Biddende vrouw in Esfahan

U komt aan in Esfahan, dè culturele hoofdstad van Iran. Hier kijk je je ogen uit. Het is een levendige stad met een uniek historisch centrum uit de 17 eeuw. U logeert in een comfortabel en sfeervol hotel in de omgeving van het beroemde Naqshe Jahan plein alias poloveld. Hieromheen bevinden zich vele historische monumenten uit de tijd van Shah Abbas. Ook is het hier prima shoppen in de bazaar met veel locale handicraft. In de avond is het heerlijk wandelen over de prachtige Khaju en 33 pol bruggen.

Per chauffeur naar Shiraz

Op naar de volgende stad op de reisroute. Shiraz was vroeger minimaal 15 kameeldagen rijden. Met een chauffeur doet u er gelukkig maar een halve dag over. Onderweg zult u veel uit het raam staren naar het afwisselende, bergachtige landschap. In de zomerperiode kiezen we voor de mooiste route langs Yasuj. Dit is het gebied van de Zagros nomaden volkeren.

Dag 9-11 Shiraz | Perzisch genieten

Saadi mausoleum in Shiraz

Saadi mausoleum in Shiraz

Shiraz wordt ook wel de poort van Perzië genoemd. Twee en een half duizend jaar geleden werd deze provincie van Iran het centrum van het enorme Perzische rijk. De ruines van Persepolis (Takhte Jamshid) en de koningsgraven van Naqshe Rostam, zijn overblijfselen uit deze tijd. Ze liggen op een uur rijden van Shiraz richting Esfahan. Met uw chauffeur kunt u hieraan een bezoek brengen. Het moderne Shiraz is de liberale stad van de dichters en de parken. Shirazi staan bekend om het genieten en doen niets liever dan niets doen. Oftewel lekker luieren, bbq-en en picknicken. Soms met een glaasje zelfgemaakte Shiraz. Als u wèl actief wilt zijn, kan dit met een bezoek aan Karim Zand castle, Hafez parc, Eram garden, de Koran gate en de Vakil bazaar voor originele handgemaakte souvenirs. Optioneel kan Iran Silk Road een locale Engelstalige gids voor u verzorgen voor een stadsexcursie.

Per chauffeur naar Yazd

Na een ontspannen verblijf in Shiraz is het tijd om door te reizen over de zijderoute. De chauffeur haalt u op in het hotel en rijdt een mooie route door bergen en woestenij naar Yazd. Onderweg maakt u een tussenstop in de antieke stad Pasargad met het grafmonument van Cyrus de Grote.  Ook bezoekt u het woestijnstadje Abarkuh met de duizenden jaren oude heilige Cypres, een van de oudste bomen ter wereld.  De lange rit wordt beloond met de parel van de woestijn, Yazd!

Dag 12-13 Yazd | Tradities

Water in de woestijn

In oldtown Yazd lijkt de tijd stil te staan. Yazdi vrouwen kleden zich in wapperende chador gewaden. Oude mannetjes verkopen pistache nootjes, gouden sieraden en gekleurde stoffen onder de bogen van de bazaar. Het is heerlijk dolen door het leme labyrinth van steegjes met telkens weer een nieuw doorkijkje. Yazd is ook de stad van het Zoroastrisme, de oorspronkelijke godsdienst van Iran. Hier vind je nog een vuurtempel met teksten uit de Avesta, het heilige boek van de Zoroastrianen. Yazd is een tikkeltje conservatief, maar wel heerlijk authentiek.

Korte terugvlucht naar Teheran

Om het verblijf in Yazd zolang mogelijk te maken en de reistijd te verkorten vliegt u terug naar Teheran Mehrabad domestic airport. Door onze privé chauffeur wordt u weggebracht naar het IKA internationaal vliegveld zo’n 30km ten zuiden van de hoofdstad Teheran. Hij zorgt ervoor dat u netjes op tijd in het vliegtuig terug zit. Alternatief: terug met de (slaap)trein van Yazd naar Tehran en/of een extra overnachting in Tehran voor vertrek.

Na het opstijgen overdenk je de duizend en één reisindrukken van de afgelopen 2 weken.

Hoe ga ik dat thuis vertellen? Dat geloven ze nooit…

Vraag HIER een reisofferte aan!

Terug naar de reispagina.