faravahar

Abyaneh

rood straatje in AbyanehAbyaneh is een pittoresk bergdorpje in centraal Iran. De roodleme huizen liggen prachtig verscholen aan de voet van de Karkas berg. De kleurrijke, gastvrije bevolking leeft een traditioneel bestaan. Een ezel als vervoersmiddel is dan ook helemaal niet raar. De 350 inwoners zijn trots op hun klederdracht en handicraft.

Het dorpje Abyaneh ligt afgelegen op een uurtje rijden rechtsonder Kashan in de richting van Esfahan. Er zijn geen regelmatige busverbindingen en je bent afhankelijk van een privé chauffeur of eigen vervoer om er te komen.

AbyanehAbyaneh is misschien wel het meest authentieke plaatsje van Iran en een bezoek meer dan waard. In de steegjes tussen de leme huisjes is het heerlijk bijkomen van de drukte in de steden. Dompel je onder in het bestaan van 1000 jaar geleden met de geur van houtvuur in de straatjes. Bezoek ook de “Herpak” tempel/moskee met haar unieke “mihrab” gebedsnis uit de Seljuk periode. Voor wandelaars zijn er volop hiking mogelijkheden in de heuvelachtige omgeving oa het Sassanid fort dat uitkijkt over Abyaneh.

Reisadvies

Verblijfsduur: 1-2 dagen

Overnachting: prima hotel op loopafstand buiten het dorpje of traditioneel overnachten in een guesthouse in het dorpje


Bestemmingen Iran

Klik of tap op onderstaande bestemmingen voor meer informatie, bezienswaardigheden en reisadvies.