Reisadvies

Actueel reisadvies Iran:

Veilig en Gastvrij

(updated 16 juli 2014)

Westerse toeristen zijn van harte welkom en visa worden gewoon verstrekt.  Het klimaat is zonnig en in de centrale woestijnsteden Kashan en Yazd kan het overdag erg warm zijn. Draag hier hoofdbedekking en drink voldoende water. Houd je aan de locale voorschriften en respecteer de locale gewoontes. Wees voorzichtig in de grensgebieden met Afghanistan en Pakistan en maak daar gebruik van een locale gids.

“Prachtige cultuurschatten, een afwisselend en imposant landschap met een gastvrije bevolking. Je zou het misschien niet denken, maar we hebben het over Iran.”  Marieke Kessel, reisjournaliste bezocht onlangs Iran. lees haar artikel in de reiskrant van De Telegraaf.

 

REISERVARINGEN

 ——– Oorspronkelijke bericht ——–
Onderwerp: RE: terugvlucht
Afzender: Arris Agerbeek (docent)
Ontvanger: “sebastiaan@iransilkroad.nl” <sebastiaan@iransilkroad.nl>

Dag Sebastiaan,

Je mail zag ik pas gisteren hier thuis, want ik ben zo archaïsch dat ik noch met tablet noch met smartphone op stap ga. Maar de terugreis is, net als de heenreis, prima verlopen. Inchecken verliep zowel in Teheran als in Dubai zonder problemen. Enig nadeel was heen en terug dat de transit in Dubaiwel erg lang duurde. Bij aankomst in Teheran moest ik wel wat slaap inhalen, maar een dag later was ik weer fris. Terug maakte het niet veel uit, want ik heb nog twee weken vakantie, dus ik kan rustig bijkomen.

Ik wil je uiteraard een zo volledig mogelijk verslag geven van mijn ervaringen. Ik zal je later deze week dat verslag sturen. Voor dit moment wil ik alvast zeggen dat de reis vrijwel vlekkeloos verlopen is. Gids Darius was erg prettig in de omgang, zeer ter zake deskundig en een goed (want veilig) chauffeur. Over de hotels was ik dik tevreden, al zul jij wellicht toch op dat punt wat nader geïnteresseerd zijn in details. Ik zal later in de week de hotels even op een rijtje zetten en de verschillen aangeven. Het programma was in de twee weken heel goed te doen. Alles wat ik hoopte te zien en te bezoeken heb ik ook gedaan.
Ik voel me als het ware ‘verzadigd’.

 

Datum: 2013-07-13 10:44
Afzender: edo willemse <edowillemse@yahoo.com>

Salaam Sebastiaan!
Dank voor info! Wat een ongelofelijk warme mensen hier, ben nu al te gast bij een familie. Heb in de trein vanuit Ankara al een boel vrienden gemaakt en afspraken om ze te bezoeken.   Hartelijke groet, edo

Meer reiservaringen van Iran Silk Road reizigers op onze FACEBOOK page.

*Bovenstaand informeel reisadvies is gebaseerd op onze locale contacten in Iran en de ervaringen van onze Nederlandse reizigers die net zijn teruggekomen of op dit moment rondreizen in Iran.

REISTIPS

Veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact op  via het contactformulier of via info@iransilkroad.nl

Hoe vraag ik een visum aan?

Hoe vraag ik een visum aan?

Voor reizen naar Iran is een visum verplicht. Dit visum kan tegenwoordig ook rechtstreeks worden aangevraagd bij de Iraanse ambassade. U heeft hiervoor soms een uitnodiging nodig van een reisorganisatie, bijvoorbeeld Iran Silk Road. Wij dienen namens u een verzoek in bij de Iraanse authoriteiten via het LOI formulier.  In vrijwel alle gevallen wordt dit verzoek direct goedgekeurd. U ontvangt hiervan een bevestiging per e-mail met een referentie nummer. Met dit nummer kunt u uw visum tegen betaling per pin van 60 euro aanvragen cq ophalen bij de Iraanse ambassade in Den Haag. Na uiterlijk 10 werkdagen kunt u uw visum met paspoort ophalen.

Toeristen visa zijn over het algemeen niet langer geldig dan een maand. Wel kan deze in Iran tot maximaal 3 maanden worden verlengd. Als Nederlander kunt u eventueel gebruik maken van een airport visum bij aankomst op een internationaal vliegveld in Iran. Deze is voor een verblijf van maximaal 10 dagen en wordt zonder formele uitnodiging afgegeven op oa IKA airport bij Tehran, Shiraz en Esfahan.  Het regelen van uw visum voor vertrek geeft echter meer zekerheid en dit vooraf geregelde toeristenvisum kan ook in Iran verlengd worden.

 

Wie zijn de Perzen?

In Iran leven zo’n 70 miljoen Iraniërs . Het merendeel hiervan zijn Perzen. Perzen zijn GEEN arabieren. Iraniërs zijn van nature zeer gastvrij. Ze zijn erg nieuwsgierig naar “ons westerlingen”. Kijk dan ook niet verbaasd op als u op straat of in een theehuis wordt aangesproken of uitgenodigd. Iraniërs zijn trots op hun meer dan 2500 jaar oude land. 98% van de Iraniers is officieel moslim, maar lang niet iedereen is praktiserend. Iran kent een jonge bevolking, 70% is onder de 30 jaar. Het moderne leven speelt zich af in Tehran waar ca 20 miljoen mensen wonen en werken. In berggebieden en afgelegen dorpen houden veel Iraniërs vast aan hun traditionele (nomaden) bestaan. Iraniërs blijven verrassen met hun gastvrijheid. Beleefdheid en respect is de sleutel tot een zeer aangenaam verblijf.

Hoe is het om alleen te reizen in Iran?

Zelfstandig reizen in Iran kan soms lastig zijn. Taal en gebrekkige toeristische informatie maken het een uitdaging de weg te vinden, zeker in Teheran. Echter, in Iran reis je nooit alleen. De behulpzaamheid van de locale bevolking opent veel deuren. Voor de ervaren backpacker is Iran prima te bereizen. Iran heeft een goed mobiel netwerk en internet cafe’s (=coffeenet) in de meeste steden.

Hoe is het om als vrouw in Iran te reizen?

Zeker in de grote steden niet veel anders dan als man. Het overgrote deel van de Iraanse mannen behandelt vrouwen zeer respectvol, vriendelijk en beleefd. Zeker in gezelschap zul je niet snel worden lastig gevallen, los van de gebruikelijke interesse en nieuwsgierigheid. Wel is het zo dat vrouwen in Iran verplicht zijn op straat een (los) hoofddoekje te dragen en “to dress modest”. Vooral met warm weer kan dit ongemakkelijk zijn. Voordeel is wel dat het respect afdwingt bij het conservatieve deel van de bevolking. Wees op je hoede voor handtastelijke mannen op drukke straten, bij de bazaar of in een volle metro. Desgewenst kun je in metro’s en treinen gebruik maken van speciale vrouwencoupees. Het is niet gebruikelijk om als vrouw in Iran alleen op vakantie te gaan, maar ook niet uitzonderlijk. Tot slot: Iraanse vrouwen zijn zeer actief betrokken in het sociaal-maatschappelijk leven zoals je kunt zien in het straatbeeld en op kantoren en universiteiten.

Wat is de beste periode om te reizen?

Iran is in alle seizoenen goed te bereizen. Echter, de lente en de herfst zijn bij uitstek geschikt voor rondreizen. Vanwege de diversiteit van het landschap zijn klimaatverschillen in met name zomer en winter groot. Ook is het goed perzische feestdagen en islamitische vieringen in uw reisplanning mee te nemen. Voor een goed reisadvies raden wij u aan contact op te nemen met Iran Silk Road.

Wat zijn de kledingvoorschriften?

Mannen mogen op straat geen korte broek dragen en in heiligdommen worden korte mouwen niet op prijs gesteld. Vrouwen zijn op straat verplicht een (los) hoofddoekje te dragen en een manteau (=zie foto) of rok/langvallend hemd over hun broek te dragen. Gekleurde kleding is geen probleem. Om een islamitisch heiligdom te betreden gelden strengere regels zoals een witte sluier (=chador). Meestal kan deze bij de ingang worden geleend. Binnenshuis gelden bovenstaande voorschriften niet en is het afhankelijk van geloof en traditie van de desbetreffende Iraanse familie.

Hoe boek ik een reis bij Iran Silk Road?

Iran Silk Road reizen worden volledig online geboekt. Na reisadvies en het vaststellen van uw reisplan, sturen we per e-mail een boekingsbevestiging toe. Na ontvangst van de reissom krijgt u per e-mail aanvullende reisinfo en reisdocumenten toegestuurd.

Hoe is de politieke situatie in Iran?

Teheran is al meer dan 30 jaar een theocratie met een Ayatollah als staatshoofd. Hoewel het in Teheran tijdens verkiezingen onrustig kan zijn, is is de politieke situatie onveranderd stabiel met een sterke veiligheidscontrole. Sporadische protesten zijn niet gericht tegen westerse reizigers in Iran maar hebben te maken met de politieke en economische omstandigheden en de roep om meer sociale vrijheden door met name Iraanse jongeren. De Iraanse regering wil toerisme stimuleren en staat bijvoorbeeld ook op de vakantiebeurs. Er wordt veel geïnvesteerd in veiligheid, infrastructuur en voorzieningen, oa het  internationale vliegveld IKA net buiten Tehran, nieuwe metrolijnen en de nieuwe treinverbinding Teheran-Shiraz.

Kan ik mijn pinpas of creditcard in Iran gebruiken?

Nee. Het gebruik van pinpas, travellers cheques en/of creditcard is vanwege een amerikaanse boycot niet mogelijk. Wij raden reizigers aan om voldoende contant geld in onbeschadigde 20, 50 of 100 euro bankbiljetten mee te nemen. Het is een voordeel om boekingen en betaling van uw reis via Iran Silk Road te laten verlopen om niet met teveel contant geld te hoeven rondreizen.

Aanbevolen reisliteratuur en reisgidsen voor Iran?

standplaats IranVoor backpackers de engelstalige “Bradt guide”. Voor cultuur reizigers is de duitstalige “Reise Fuhrer Iran” van Hartmut Niemann een aanrader met veel achtergrond info en een landkaart. De franstalige “Guide Culturel de L’Iran” van Patrick Ringgenberg is waarschijnlijk de meest complete, culturele reisgids. De engelstalige Iraanse reisgidsen “Travel guide to Esfahan” en “Travel guide to Fars” van Oksana Beheshti zijn aanraders voor specifieke informatie over deze regio’s.

Als reisliteratuur voorafgaand aan de reis:

 • Iran landenreeks online te bestellen bij KIT publishers
 • Standplaats Teheran van Carolien Omidi eveneens te bestellen bij KIT publishers
 •  Prinses van Perzie door Anita Amirrezvani; een historische roman

Hoe groot is de taalbariere?

Ongeveer 10% van de bevolking spreekt engels, met name de jongeren. Straatnamen en bewegwijzering worden ook in het engels aangegeven. Iraniërs begrijpen dat je geen Farsi spreekt en zullen je graag helpen. In het noordwesten van Iran wordt ook Turks gesproken.

Waarop moet ik nog meer letten?

 • Oppassen bij het oversteken
 • Geen alcoholische drank in het openbaar
 • Drugs zijn streng verboden
 • Geen foto’s maken van regeringsgebouwen
 • Regel tijdig je visum
 • Schoenen uit bij mensen thuis

  Vergeet je vooroordelen en oordeel zelf!